GA DIRECT NAAR:    Ziektebeelden    Behandelingen    Ervaringsverhalen    Hoe meld je jezelf aan?  

Ik ben heel erg in de war

In de war zijn, kan heel veel betekenen. Je kan contact met de werkelijkheid verliezen. Jongeren die in de puberteit komen, maken gewoon grote veranderingen door.
Het wordt serieuzer als je stemmen hoort. Stemmen die jou commando's geven. Wat je wel en niet moet doen. Wat per se niet mag. Zoals: ga niet de deur uit voordat je drie grote stappen door de gang hebt gemaakt. Of: je kan beter niet naar school of college gaan. Het kan ook zijn dat je hoort dat je sommige mensen moet vermijden. Dat je je ouders moet wantrouwen, omdat die het slechtste met je voor hebben.
Jouw leven is hierdoor erg ingewikkeld geworden. Als die stemmen er niet zijn, loopt alles redelijk normaal. Komen die stemmen weer op dan kŠn je niet anders dan die opvolgen.
Het lastige is dat jij alleen die stemmen hoort. Je denkt dan al snel dat het een soort complot is waar je wel helemaal gek van wordt. Leg dat maar eens aan een ander uit.
Toch is het juist dat wat je het beste kunt doen: aan een ander uitleggen. Vertel maar aan een goede vriend of vriendin wat er met je is. Je kan ook naar je huisarts gaan. Die kan je daarna doorverwijzen naar GGNet Jeugd, naar ons dus. Wij kennen die verschijnsel wel, want je bent niet de enige die dit is overkomen. We snappen ook heel erg goed dat je wilt dat die stemmen weggaat, maar dat je ook bang bent dat ze 'revanche' nemen als je er iets tegen doet.